Södertälje Hamns framtida utveckling
Södertälje Hamn står inför en spännande utveckling som kan förändra regionens energiförsörjning och ekonomiska landskap. Genom att bygga infrastruktur i den befintliga energihamnen, kan vi förbättra energisäkerheten och hållbarheten i regionen.
Hamnen som möjliggörare för att bygga regionen
Södertälje Hamn har potential att bli en katalysator för regional utveckling. Genom att utnyttja det strategiska läget och utöka de infrastrukturella förutsättningarna, som elektrifiering av järnväg och införande av landström, kan Södertälje Hamn stödja regional tillväxt.
Green Goods Hub, en framtidssäkrad infrastruktur
Green Goods Hub är ett EU-initiativ för att skapa snabbare och effektivare godsflöden med minskade utsläpp. Södertälje är utsett till en av åtta noder i Sverige som är strategiskt viktiga.
– Genom att implementera Green Goods Hub i vår region skapar vi en framtidssäkrad infrastruktur som bygger regionen. Ett tätt och bra samarbete mellan kommun och hamnen bidrar till hamnens utveckling, säger Måns Frostell, vd på Södertälje Hamn.
Detta bedrivs som ett program med delprojekt och kommunkoncerngemensam styrgrupp.
Överflyttning från godstransporter från väg till sjö
Att överföra godstransporter från land till sjö innebär att bryta gamla normer och använda transportslagen på ett samordnat och effektivt sätt.
– Ett exempel på detta är Rederiet Lakeway Link som har trafik mellan Gdynia i Polen och Södertälje. De kör trailers och olika projektlaster till oss, sedan kommer en dragbil och kör den sista biten. Det främjar miljön då den längsta transporten sker till sjöss. Det minskar även belastningen på vägarna, säger Måns Frostell.
Inlandssjöfart – miljönytta och mindre trängsel
Inlandssjöfart erbjuder flera fördelar jämfört med andra transportmetoder, såsom lägre miljöpåverkan samt avlastning av vägnätet. Det handlar om att aktörer vågar utmana, att godsägare vill göra miljönytta och att man ser det som ett komplement till befintlig infrastruktur. Genom att skapa rätt logistik, flexibilitet och prismodell kan Södertälje Hamn främja inlandssjöfart och bidra till ökad miljönytta och mindre trängsel.
Från traditionell hamn till informationsnod
Genom tätare samverkan med kunder och deras logistikkedja kan Södertälje Hamn gå från traditionell hamn till informationsnod. För att möjliggöra denna transformation behöver vi utvecklas tillsammans med kunden för en kundanpassad lösning.
– Detta skifte medför flera fördelar för hamnens effektivitet och service. Det handlar om ökad specialisering av kundens behov och ett långsiktigare samarbete, säger Måns Frostell.
Omvärldsspaning kring godslogistik
För att Södertälje Hamn ska bli konkurrenskraftig behöver vi vara proaktiva och medverka i tidiga skeden ur ett logistikperspektiv. Innovationer inom godslogistik, som omställningen av energilager i hamnar och samverkan med lämpliga aktörer i ett holistiskt perspektiv, kommer att ha stor påverkan på hamnens framtid.
« Tillbaka